Origens

El Xocolate CREO es produeix a la Fàbrica-Museu de Tortosa seguint
la recepta original de 1941. De forma artesanal, autèntica i amb la cura de mestres xocolaters.
Peça a peça i amb els millors ingredients. Com ens van ensenyar els nostres avis.

la història

Josep Maria Benet Matheu es va iniciar en el món de la xocolata durant els anys 40.

Josep Maria Benet Matheu es va iniciar en el món de la xocolata durant els anys 40 creant, amb el seu soci Jaume Subirats Subirats, el que va ser la seva primera empresa: Xocolates SyB. Així, ambdós empresaris, van començar a comercialitzar dues marques de xocolata Torcao i Lletcao.

Més endavant, Josep María Benet, va decidir establir-se tot sol creant una nova empresa, Xocolates Benet. Sota aquest nou nom, i a una nova fàbrica situada al carrer del Comerç de Tortosa, va seguir fabricant les marques Torcao i Lletcao. Seguint el seu instint emprenedor i sense deixar de banda la xocolata, va crear quatre marques noves: Picolino, Benet, Menchu y Rumba.

Llegir més

Paral·lelament el senyor Crusellas, juntament amb els seus socis fundadors Joan Romà, Teresa Esté i Manuel Ortí, va crear l’any 1941 l’entitat La Tortosina. Situada al número 42 del carrer Amposta de Tortosa, aquests foren els inicis de l’actual marca C.R.E.O..

Al setembre de 1955 la societat de l’empresa C.R.E.O. es va dissoldre i el senyor Benet la va comprar totes les seves patents i màquines. La producció de l’actual marca de xocolata tortosina es va traslladar al carrer Mas
de Barberans on Josep Maria ja hi estava establert. A causa de l’adquisició d’aquesta empresa Benet Matheu
va deixar de fabricar les altres marques de xocolata per centrar-se només amb C.R.E.O.. Sota aquest nom
produïa més de 10 tipus de xocolata: xocolata a la pedra, xocolata amb llet, amb fruits secs, farcit, en pols, etc.

En aquells temps, per donar-se a conèixer feien servir anuncis a la ràdio, a premsa escrita, etc. Fins hi tot
hi havia diverses col·leccions de cromos anomenats “Maravillas del Mundo” i petits contes populars que
regalaven en la compra de les rajoles de xocolata.

A partir dels anys 70, l’aparició de les grans multinacionals xocolateres que oferien xocolata a preus més
baixos va provocar la fallida de petites empreses d’aquest mateix sector. Aquest fet també va afectar a
C.R.E.O. que va deixar de centrar-se en la producció artesanal de xocolata a la pedra per entrar a altres sectors com el del cafè i la distribució conserves.

.

Actualment l’empresa C.R.E.O., dirigida per Xavi Benet, segueix en aquest mateix carrer. La xocolata encara s’elabora amb la mateixa fórmula i s’utilitza la mateixa maquinària que el que el seu pare, el senyor Benet i els seus socis feien servir per fabricar la xocolata ara fa 60 anys.

LA XOCOLATA, XOCOLATA

Com és la xocolata CREO?

Aquesta xocolata està elaborada de forma totalment artesana seguint la tradició provinent dels antics xocolaters. La base d’aquest producte tortosí és el cacau pur, la farina d’arròs del Delta de l’Ebre i de panís, mantega de cacau, sucre i aroma de canyella i vainilla. La pastilla de xocolata es presenta en rajoles gruixudes dividides en 12 o 24 quadres, cadascun d’aquest representa la meitat d’una unça catalana. La unça era l’antic sistema català de mesurar el pes i equival a 33,33 grams. Les rajoles dividides en 12 cuadres equivalen a la lliura Catalana, aquesta equival a 400 grams.

Es tracta d’una xocolata amb un aspecte i tacte més rústica, molt diferent de la xocolata fina i amb un intens sabor a cacau. Actualment les xocolates CREO han obtingut el segell com a aliment apte per a celíacs, per a intolerants a la lactosa i per a al·lèrgics als fruits secs.

GALERIA FOTOGRÀFICA

LA NOSTRA HISTÒRIA